Miért?

A Lilla születésekor elkezdett - és azóta kampányszerűen vezetett... - babanaplónk betelt. Már kinéztem a következőt - gyönyörű -, de most nem látom, mikor tudok elmenni megvenni. Viszont egyre szebben egyre érdekesebb dolgokat mond, amiket fel kell írni. Átmenetileg ide.

2011. augusztus 23., kedd

Sündisznó, szerintem, perec

Mostanában elég sok cukiság volt, de leginkább a hanghordozáson, hangsúlyozáson olvadozunk, valami hihetetlenül komoly(kodó), okos(kodó), felnőttes néha. Azt meg úgyse lehet visszaadni írásban.

Szombat, grillparti. Sokaság, 5 család volt ott, 9 gyerek.
- Lilkó, tudod, hogy hívják a Panka mamáját?
- Úgy hívják, hogy sündisznó.

***

Ebéd utáni alváshoz masírozik be a szobájába. 
- Szerintem nem kell kiszívni az orrodat. Lefekszel aludni az új ágyadba.

***

Medvepark. Előre elmondtuk, mennyi minden érdekeset lehet ott majd látni, csinálni. Odafelé:
- Lesz ott egy nagyon érdekes perec.

***

- Nem tudom, hol a párosítós játék. Mama segít megkeresni. Szeretnél játszani párosítós játékkal.

(Amit ma a nagyszüleihez is kivittünk, játszottak is vele mindenfélét, sorba rakták a képeket, mire Lilkó rámutatott a másodikra:
- Ez a második.
Nagypapa lehidalt :)

***

Gyerekdalokat néz. Tavaszi szél vizet árasztnál.
- Ez az utolsó előtti gyerekdal. Mindjárt jön az A Vargáék ablaka. 

***

Sokszor van, hogy az én befejezett mondataimat egy alárendelő mellékmondattal egészíti ki. Fogalmam sincs, ez honnan jön, de nagyon cuki és egyben durva..
pl.
- Mossunk kezet, aztán ebédeljük meg a padlizsánt.
- Amit Mama főzött.

***

A korábbi iszonyú cuki Mamaka és Apaka eltűnt. Helyüket a Mamácska, Apácska vette át. Amikor ezt elújságoltuk a nagyszülőknek, hogy mennyire szívet melengető nekünk, és ugye nem mi adtuk a szájába, hiszen nem szoktuk egymást így szólítani :), Lilkó megszólalt: - Nagypapácska, Nagymamácska. 
Kollektív elolvadás volt. 
Természetesen legutóbbi találkozásukkor Bobó is megkapta a neki kijáró szirupos elnevezést, bár ő nem hallotta, mert előre szaladt a lifthez. Bitiboticska. 

2 megjegyzés:

  1. egészen elképesztő Lilkó szókincse és beszéde. de most teljesen komolyan, szerintem ez már nem a "normális" kategória, szerintem ez valami észveszejtően zseniális szint. érdemes lenne ezt észbentartani, mert lehet hogy tehetséggondozásra lesz majd szüksége, hogy ne vesszen el a többi átlagos 34 gyerek között az iskolában, és rendes foglalkozásban részesítsék. puszi

    VálaszTörlés
  2. Engem is elképeszt :) De nem is igazán a szókincse (az is persze), hanem inkább az asszociációi, amik nagyon adekvátak, ill. a nyelvtani szerkezetek, mondatfűzések, a gördülékenység. Ja meg a function wordök - azoktól mindig lehiadalok. Meglátjuk, hova fut ez ki, nagyon kíváncsi vagyok. Mindenesetre látom, hogy mennyi mindent tud befogadni és visszaadni a világból, mióta ilyen jól beszél, és azt döbbenetes látni, hogy ez a két dolog - a beszéd és a minden egyéb irányú fejlődés - mennyire kapcsolatban van és mennyire segítik egymást.

    VálaszTörlés