Miért?

A Lilla születésekor elkezdett - és azóta kampányszerűen vezetett... - babanaplónk betelt. Már kinéztem a következőt - gyönyörű -, de most nem látom, mikor tudok elmenni megvenni. Viszont egyre szebben egyre érdekesebb dolgokat mond, amiket fel kell írni. Átmenetileg ide.

2012. szeptember 18., kedd

Család

Le kell már írnom, hogy is van ez, mert a kezdeti plüssösbabázások után mostanra kikristályosodott, ki kicsoda. Stabilan.
Lilkó a mamája három darab plüssnek. ("Én már anyuka vagyok." "Tudtad, hogy én vagyok a Malackának a mamája?" stb.) Pulcsis cica 5 éves, oviba jár ("ogodába"), nemrég volt a szülinapja, jár tündértáncra. Malacka 3 éves lesz, már vécébe kakil és pisil. Bölcsibe jár, méghozzá a Pillangó Bölcsődébe. Hello Kitty pedig egy éves lesz, már tud mászni és nem pici baba, hanem nagy baba már. Nagyon édes-érdekes, hogy a Pulcsis valahol az, ami Lilkó egyszer lesz, Malacka amilyennek ő látja magát sokmindenben, Hello Kitty pedig Norcsival mutat felnűnő hasonlóságot.
Párszor kérdeztem, h ki az ő apukájuk. Válaszok:
- A férjem.
Legközelebb azt mondta: "Az ő apukájuk a Berta Márton."
(aki egyébként sokszor megy dolgozni az irodába, ezért Lilkó viszi ide-oda a gyerekeit.) Azóta ezt rengetegszer mondja, h ők így egy család.

Ez az alapfelállás. Egész nap ezt a családot játssza. Vannak programok, kilengések, különféle barátok bukkannak fel, de az alap mindig ugyanez mostmár hónapok óta. Nagyon-nagyon gondoskodó anya, feneket töröl, bokorba pisiltet, mesél, minden. 1 gyerekét viheti a bölcsibe minden nap, ilyenkor sose feledkezik meg a másik kettőről, mindig letisztázza, hogy ők addig mit csinálnak, hova mennek, alszanak-e, ilyesmi. Ha alszanak, akkor pl. suttogni kell az egész lakásban.
Most ez a legintenzívebb játéka, borzasztóan lefoglalja gondolatilag és tevékenységben is.

***

Nyelvi humor kezdetleges formában:
A bölcsiben új csoport költözött a mellettük lévő csoportszobába: a Bambi csoport. Amikor ezt elmesélte, azt mondta:
- Mama, ugye vicces lenne, ha a barátom, a Bandi a Bambi csoportba járna?

***

Évi szülinapjára készülve mondtam neki, h segítsen megcsinálni az ajándékát, ami egy videó lesz. Teljesen rápörgött, nagyon fontoskodott, csinálta, amit kell. De azt is mondta:
- Mit szólnál, ha vennénk neki egy ajándékot is?
- Mire gondoltál?
- Egy forgó virágra.

***

Erről jut eszembe, hogy megkérdeztem tőle, mit szeretne a szülinapjára:
- Egy forgó virágot és egy jégkockát.

***

Ma Tündértáncra menet:
- Mama, én tudom, mi a fontos a Verának. 
- Mi?
- Hogy ha kéri, akkor körbe menjünk és csináljuk, ahogy mondja. Majd a Pulcsis Cicának is megtanítom a táncolást. 
(Vera aki a TT-t tartja, és érdekes, h ezt így fogalmazta meg, mert a Vera egyáltalán nem kényszeresen ragaszkodik ahhoz, h nemegész 3 éves gyerekek nyílegyenes sorban csárdást járjanak vagy ilyesmi, mégis Lilkó úgy tűnik, levette, h mi az ábra, azt kell csinálni, amit a Vera mond :)

3 megjegyzés:

  1. cuki :):) mi az a tündértánc?

    VálaszTörlés
  2. Egy táncos-zenés foglalkozás, ahol a lényeg, h mindig van egy kis kerettörténet, amire fel vannak fűzve dalok, mondókák. Szülők is részt vesznek a játékban. ami azért jó, mert nekünk van heti egy napunk lilkóval, mikor egyedül megyek érte a bölcsibe és egész délután a miénk egy kis kettesben töltött időre és erre pont tökéletes a tündértánc, mert egymásrahangolódós, közös élmény, pont amit akartam Lilkóval. Az, h épp táncolunk közben v agyagozunk (brr), az mellékes :)

    VálaszTörlés